Nazorg en ondersteuning: Verpleegkundig specialisten

Als de diagnose kanker is gesteld, breekt er een moeilijke tijd aan voor u en uw naasten. In MMC kunnen verschillende hulpverleners u ondersteuning bieden bij problemen die u mogelijk tegenkomt op psychisch, sociaal, maatschappelijk of levensbeschouwelijk gebied. Hierover kunt u meer lezen in onze patiëntenfolder.

    
Verpleegkundig specialisten: (case manager)               
In Máxima Oncologisch Centrum (MOC) van MMC zijn specialistisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werkzaam.
Al deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker en hun naasten en hebben binnen deze zorg een specifiek aandachtsgebied. Zij werken naast de medische specialist op de polikliniek. Zij houden tegelijkertijd spreekuur met de medisch specialisten en zijn uw aanspreekpunt.

   
Voor wie?
De verpleegkundig specialist is er voor alle patiënten die in het Máxima Oncologisch Centrum onder behandeling zijn of nazorg krijgen.

   
Wanneer naar de verpleegkundig specialist?
Wanneer u de diagnose kanker heeft gekregen en uw medische specialist u een behandeling heeft voorgesteld, krijgt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist.
U krijgt van haar gerichte mondelinge en schriftelijke informatie over het verloop van de behandeling, de eventuele bijwerkingen en hoe u hiermee om kunt gaan.
Gedurende het gehele behandeltraject, dat kan bestaan uit een operatie, bestraling, chemotherapie en/of andere medicijnen, krijgt u begeleiding van uw medische specialist en van de verpleegkundig specialist.
Heeft u extra behoefte aan advies en begeleiding bij het doormaken van uw ziekte, dan kunt u een extra afspraak met haar maken. Heeft u een dringende vraag buiten kantoortijden, bel dan met afdeling 337, tel: (040) 888 93 20.

   
Wat kan de verpleegkundig specialist voor u betekenen?
De verpleegkundig specialist biedt informatie op maat aan, gericht op de behoefte en behandeling die u op dat moment ondergaat.
Daarnaast kunt u bij haar terecht voor vragen over uw ziekte of behandeling of klachten die u als gevolg hiervan ondervindt. Denk hierbij aan:

  • Lichamelijke klachten zoals: vermoeidheid, benauwdheid, pijn, misselijkheid of een verminderde eetlust.
  • Psychische klachten zoals het verwerken van en omgaan met uw ziekte en de gevoelens die daarmee gepaard gaan zoals: angst, onzekerheid, onmacht of problemen in het gezin of op het werk.

Als u behoefte heeft aan andere hulpverleners zoals: medisch psycholoog, geestelijk verzorger, diëtiste of fysiotherapeut dan kan de verpleegkundig specialist u doorverwijzen. Ook kan zij hulp bieden bij het regelen van praktische zaken zoals het inschakelen van thuiszorg.

    
Lastmeter
Er kan gebruik gemaakt worden van de lastmeter. Dit is een screeningsinstrument dat bestaat uit een vragenlijst en thermometer waarop u zelf uw ervaren last of problemen aangeeft. Meer uitleg over de lastmeter vindt u in de folder “de lastmeter, signaleren van problemen bij mensen met kanker”, die u kunt vinden in de informatieklapper die heeft gekregen.

   
Zorg na de behandeling
zolang u onder controle blijft in het ziekenhuis blijft de verpleegkundig specialist u volgen. Zij geeft u ook uitleg over mogelijkheden van zorg na uw behandeling. Een voorbeeld hiervan is een oncologisch revalidatieprogramma zoals: “Herstel & Balans”.

   
Afspraak maken
Voor een afspraak of contact met de verpleegkundig specialist kunt u telefonisch contact opnemen.

Yvonne Wijnholds

Anouk van Limpt

Telefoon:  (040) 888 53 20
 

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek

hart-long-sport 

(040) 888 61 00 

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie