Patiëntervaring Longrevalidatie

“Ik voel me tweehonderd procent beter”
  
Mw. Van Diessen, Valkenswaard

Vier jaar geleden blijkt na een fikse longontsteking dat Anja van Diessen COPD heeft. Vanwege een terugkerende longinfectie krijgt zij het longrevalidatieprogramma van Máxima Medisch Centrum aangeboden. “De eerste keer ging ik er met lood in mijn schoenen heen”, vertelt ze. Maar achteraf is ze niets dan positief.
  
“In eerste instantie zag ik het longrevalidatieprogramma van MMC niet zitten. Telkens als ik benauwd was, pakte ik mijn inhalator en ging ik weer door. Maar op een gegeven moment was mijn energie op en begon ik toch met de longrevalidatie. Het heeft me goed gedaan, ik ben er erg positief uitgekomen.”
  
“Ik startte in een groep van tien mensen, waarmee ik drie dagen per week sportte. Ik dacht altijd dat mijn conditie redelijk was, maar dat viel tegen. Ik heb in die drie maanden meer gesport dan in de rest van mijn leven. De longverpleegkundige en fysiotherapeuten begeleidden ons gelukkig van begin tot eind. Al na vier of vijf weken voelde ik me beter.”
   
“Tijdens de longrevalidatie in MMC bouwde ik niet alleen een goede conditie op, maar leerde ik ook omgaan met COPD. Ik ken mijn grenzen nu veel beter. Eerder gebruikte ik alleen het bovenste deel van mijn longen. Tijdens het revalidatieprogramma leerde ik om goed adem te halen. Ik voel me nu tweehonderd procent beter dan vorig jaar. Sinds de longrevalidatie heb ik geen longinfectie meer gehad!”
  
“Nu het programma afgelopen is, pak ik het sporten zelf op. Dat is soms lastig, maar het gaat me goed af. Ik ga één keer per week zwemmen en twee keer per week sport ik onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ik moet wel aan de gang blijven; doe ik een week niets, dan gaat mijn niveau direct omlaag.
  
“Ik ga nog regelmatig op controle bij mijn longarts. Over een half jaar heb ik een test, waaruit blijkt of ik nog op niveau ben. Het voelt fijn dat ik altijd op de longafdeling van MMC kan terugvallen. De inzet van de fysiotherapeuten is super goed. Ze brengen oneindig geduld voor ons op.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek

hart-long-sport 

(040) 888 61 00 

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie