Hoesten is nodig

De hoestreflex heeft een belangrijke functie bij het schoonhouden van de luchtwegen.

In de neus en de keelholte bevinden zich slijmvliezen en kleine haartjes. Stof en vuil dat ingeademd wordt belandt op de slijmvliezen. Door de continue werking van de haartjes wordt vuil en slijm naar boven getransporteerd. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.

Mensen die niet kunnen hoesten (bijvoorbeeld door een motorische handicap) lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken.

Een symptoom, geen aandoening

Hoest kan optreden als gevolg/symptoom van aandoeningen zoals bijvoorbeeld; verkoudheid, griep, zuurbranden, bronchitis, kaakholteontsteking, astma, COPD, longontsteking, tuberculose, stoflongen en longkanker.

Bij bepaalde vormen van luchtwegaandoeningen, zoals bij kinkhoest, zijn er gevallen bekend van mensen die zo veel en hard moeten hoesten dat de ribben ervan breken, of de borstspieren door scheuren. Behalve het gevolg van een aandoening, kan de oorzaak van hoesten liggen in een obstructie of irritatie van de luchtwegen, als gevolg van verslikking in / het binnenkrijgen van een object, voedsel of rook.

Behandeling

Verschillende aandoeningen leiden tot verschillende hoestsymptomen en verschillende behandelingen. Men kan de oorzaak van de hoest behandelen of de hoest behandelen met een verzachtend middel. Bronchitispatiënten kunnen baat hebben bij ademhalingsoefeningen en vooral ook beweging. Longontsteking en tuberculose worden met antibiotica behandeld. De meeste hoestdranken zijn nutteloos.

Het gebruik van hoestdempende middelen kan ook averechts werken. Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden. Is er sprake van een vervelende, droge kriebelhoest, dan kan een hoestdempend middel, met name ’s nachts verlichting geven.

Indien het slijm zo taai is dat het ophoesten niet lukt kan een hulpmiddel gebruikt worden. De fysiotherapeut is de deskundige die u hiermee verder kan helpen. Hij/zij zal eerst kijken of uw hoesttechniek goed is. Indien nodig kan zij een Treshold Mini Pep, of een Flutter voor u bestellen en u hiermee leren hoesten.

 

FLUTTER® VRP1

De Flutter® VRP1 is een hulpmiddel om bij sputumretentie versneld de luchtwegen van taai secreet te klaren. Met name ‘s ochtends veroorzaakt taai slijm hoestklachten en kortademigheid, waardoor u vaak pas na enkele uren op gang kunt komen.

Flutter

 

De werking van de Flutter® VRP1

Door uitademen tegen een weerstand (metalen kogel) wordt collaps van de luchtwegen voorkomen, hierdoor wordt ook secreet uit de dieper gelegen luchtwegen gemobiliseerd. De kogel veroorzaakt trillingen, waardoor het sputum van de bronchuswand loskomt en het slijm makkelijker uit te hoesten (huffen) is.

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kunt u in aanmerking komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Mini Treshold PEP longtraining

  • Voorkomt ophoping van slijm in de longen.
  • Verbetert mobilisatie van slijm in de longen.
  • Stimuleert effectieve ademhalingspatronen en verbetert gas-uitwisseling.
  • Verbetert centrale en perifere luchtweg functies.
  • Optimaliseert bronchusverwijding in combinatie met geïnhaleerde luchtwegverwijders.
mini treshold pep longtraining

Verder kan hoesten ook een “gewoonte” worden. Zonder dat er slijm zit kan men door teveel te hoesten de slijmvliezen zó irriteren dat men de hoest hierdoor in stand houdt.

Wel/niet onschuldig?

Hoest is zoals gezegd een symptoom, het is de aandoening welke de ernst van de hoest bepaalt. Een hoest als gevolg van een verkoudheid kan als een 'onschuldig hoestje' worden afgedaan. Als het hoesten echter pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient er te allen tijde een arts te worden geraadpleegd.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek

hart-long-sport 

(040) 888 61 00 

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie